Ο καιρός αλλάζει σιγά σιγά και μαζί με αυτόν, αλλάζει και η διάθεση των κουνουπιών… Σας παρουσιάζουμε έναν σύντομο οδηγό αγοράς για τις σίτες ώστε να γνωρίζετε τα θετικά και τα αρνητικά της καθεμίας, επιλέγοντας αυτή που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε λοιπόν την επιθετική διάθεση αυτών των ενοχλητικών επισκεπτών, είναι να τους «ρίξουμε πόρτα» πριν μπούνε στο σπίτι μας.

Η λύση είναι οι σίτες στα παράθυρα και στις πόρτες μας.

Πολλές προτάσεις στην αγορά, κάθετες, πλισέ, σταθερές, εύκολες στην τοποθέτηση, έξυπνες σίτες έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Ποιές όμως είναι οι κατάλληλες σίτες για τις ανάγκες σας, ποιές σίτες είναι αυτές που πραγματικά κάνουν την δουλειά τους σταματώντας τα κουνούπια αλλά και άλλα ενοχλητικά ζωύφια που κάνουν την εμφάνιση τους την εποχή του καλοκαιριού;

Ας αναπτύξουμε λοιπόν έναν οδηγό για την σωστή επιλογή

Η σωστή σίτα λοιπόν είναι αυτή που αρχικά κάνει την δουλειά της και σφραγίζει ιδανικά τα ανοίγματα χωρίς να αφήνει ευάλωτα και ανοιχτά σημεία σε κουνούπια αλλά και σε έντομα που περπατούν στο έδαφος.

Έπειτα, η ευκολία στην χρήση, η ανθεκτικότητα στο χρόνο και σίγουρα το κόστος για την αγορά και την τοποθέτηση τους είναι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο.


Πλισέ: Λειτουργεί με οριζόντια κίνηση. Το πανί της σίτας σε αντίθεση με της κάθετης κίνησης, δεν μαζεύει σε ρολό αλλά διπλώνει μέσα στο προφίλ καθώς το πανί είναι «πλισέ» επιτρέποντας την αναδίπλωση του. Για παράδειγμα, λειτουργεί όπως τα πτυσσόμενα κάγκελα – φυσαρμόνικες.

Είναι από τις πλέον δημοφιλής σίτες, καθώς είναι πολύ εύκολη στη τοποέτηση της, αλλά και εργονομική στη χρήση της

Πολύ εύκολη σίτα στη χρήση από όλους, παιδία ακόμα και ηλικιωμένους.

-Θετικά: Εύκολος χειρισμός, κυρίως για μπαλκονόπορτα, δεν παρουσιάζουν δυσκολία στη τοποθέτηση

-Αρνητικά: Υπάρχουν οδηγοί και στο πάτωμα χωρίς όμως να είναι απαραίτητα ενοχλητικοί 

 sita plisse 4


Πλισέ με ερπύστρια: Λειτουργεί με οριζόντια κίνηση. Είναι στην ίδια λογική με την απλή σίτα πλισέ, με τη διαφορά ότι στο κάτω οδηγό, την κίνηση της σίτα την "συνοδεύει" μία ερπύστρια. Το αποτέλεσμα είναι να παρέχεται καλύτερη μόνωση για τα έρποντα έντομα και περισσότερη ευστάθεια στο πανί της σίτας.

-Θετικά: Εύκολος χειρισμός, καλύτερη μόνωση για τα έρποντα έντομα, κυρίως για μπαλκονόπορτα, δεν παρουσιάζουν δυσκολία στη τοποθέτηση.

-Αρνητικά: Υπάρχουν οδηγοί και στο πάτωμα χωρίς όμως να είναι απαραίτητα ενοχλητικοί

sita erpystira 2


Σίτες αντιανεμικές: Λειτουργούν με οριζόντια κίνηση.

Είναι μία ειδική κατηγορία σίτας καθώς έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν περισσότερο στην πίσεη του αέρα.

Έχουν ερπύστρια στο κάτω οδηγό και είναι με ίσιο πανί.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 

-Θετικά:  Σφραγίζουν αποτελεσματικά, φράζοντας την είσοδο σε κουνούπια και έντομα από το κάτω μέρος της σίτας, πολύ εύκολες στη χρήση τους, δεν παρουσιάζουν κάποια δυσκολία στη τοποθέτηση, αντοχή ή μεγάλη αντοχή στη πίεση του αέρα

jolly 3

 


Κάθετες σίτες ελατηρίου: Λειτουργούν με κάθετη κίνηση ασφαλίζοντας με γάτζους στο κάτω μέρος και επανέρχονται στο καρούλι με ελατήριο. Απαιτούν ένα μικρό περιθώριο (περίπου 5 cm) ανάμεσα στην κάσα φύλλου και του παντζουριού ώστε να χωράει το καρούλι και οι οδηγοί. Στην επαναφορά δίνεται η δυνατότητά εφαρμογής φρένου για την μείωση της δύναμης που ασκεί το ελατήριο κατά το άνοιγμα της

-Θετικά:  Σφραγίζουν αποτελεσματικά, φράζοντας την είσοδο σε κουνούπια και έντομα από το κάτω μέρος της σίτας, θεωρούνται οι πιο ιδανικές για τα παράθυρα καθώς το ύψος του παραθύρου διευκολύνει το χειρισμό τους. Εύκολη στη τοποθέτηση

-Αρνητικά: Μικρό αρνητικό στοιχείο είναι πως σε εφαρμογές μπαλκονόπορτας χρειάζεται ο χρήστης να σκύβει για να την ασφαλίσει.

sita katheti 2 


Κάθετες σίτες με σχοινί: Λειτουργούν επίσης με κάθετη κίνηση και χρειάζονται κενό 5 cm.

Από το ρολό κατεβαίνουν ελεύθερα με την δύναμη της βαρύτητας και για τον έλεγχο της καθόδου, αλλά και για το άνοιγμα - μάζεμα της χρησιμοποιείτε σχοινί συνδεδεμένο με το άξονα του ρολού. Όταν η σίτα μαζευτεί τυλίγουμε το σχοινί σε ένα μοχλό στο ύψος του χεριού για να την ασφαλίσουμε.

-Θετικά:  Σφραγίζουν επίσης αποτελεσματικά, φράζοντας την είσοδο σε κουνούπια και έντομα από το κάτω μέρος της, καθώς η σίτα ρίχνει όλο το βάρος της στο βουρτσάκι του ταμπλά που ακουμπάει στο πάτωμα, πολύ πιο εύκολος χειρισμός για τις μπαλκονόπορτες σε σχέση με τις κάθετες ελατήριου.

-Αρνητικά: Στις μεγάλες διαστάσεις μπαλκονόπορτας αυξάνεται το βάρος της σίτας με αποτέλεσμα να υπάρχει ελαφρώς μια δυσκολία στο μάζεμα – άνοιγμα.

 sita me kordoni


Ανοιγόμενες: Είναι σίτα ανοιγόμενη σε τελάρο πόρτας. Τοποθετείται κυρίως σε εξώπορτες και το άνοιγμα τους είναι πάντα αντίθετο με αυτό της πόρτας.

-Θετικά: Εύκολος χειρισμός, καλή μόνωση

-Αρνητικά: Ορισμένες ανοιγόμενες πόρτες στο εμπόριο δεν έχουν ελατήριο επαναφοράς και δεν κλείνουν μόνες τους. Επίσης πρέπει να προσέξουμε να υπάρχει ταμπλάς στο κάτω μέρος της σίτας καθώς με το πόδι μπορούμε να σκίσουμε το πανί καθώς την ανοίγουμε.

 sita anoigomeni porta 2


Σταθερές σίτες: Συνήθως τοποθετούνται σε μικρά παράθυρα ή παράθυρα που έχουν εξωτερικά για ασφάλεια σταθερό κάγκελο.

 sita statheri 5


Σίτα κουρτίνα: Σίτα στο στιλ κουρτίνας. Έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο της αγοράς τα τελευταία χρόνια

-Θετικά: Εύκολη τοποθέτηση

-Αρνητικά: Πιο πολύ κουρτίνα μπορεί να θεωρηθεί παρά σίτα. Δεν υπάρχει μόνωση στο κάτω μέρος, της επιτρέποτνας την είσοδο σε έντομα του εδάφους (κατσαρίδες, σκαθάρια κλπ). Διατίθεται σε συγκεκριμένες διαστάσεις περιορίζοντας τις επιλογές μας.

 

Επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, εκεί θα βρείτε όλα τα μοντέλα, αλλά και βίντεο με οδηγίες επιμέτρησης, κοπής και τοποθέτησης. Ένας εκπρόσωπος μας είναι πάντα στη διάθεση σας !!